Mentale gezondheid en mantelzorg

Mentale gezondheid en mantelzorg: Ondersteuning bieden aan medewerkers


Het combineren van werk en mantelzorg is een realiteit voor veel werknemers. Deze dubbele
verantwoordelijkheid kan echter leiden tot verhoogde stress en een daling van de mentale gezondheid. Als HR-professionals wil je niet alleen erkennen dat deze uitdagingen bestaan, maar ook proactief ondersteuning kunnen te bieden. Hier lees je hoe je een positieve invloed kunt hebben op de mentale gezondheid van je mantelzorgende medewerkers.

Waarom aandacht voor mentale gezondheid belangrijk is

Mantelzorgers ervaren vaak hoge druk en kunnen moeite hebben om een gezonde balans tussen werk en privé te handhaven. Dit kan leiden tot mentale en fysieke uitputting. Volgens Stichting Alzheimer Nederland kan overbelasting herkend worden aan symptomen zoals slechte nachtrust, langdurige stress en fysieke klachten (Alzheimercentrum, 2022). Het is dus van cruciaal belang dat werkgevers deze signalen te herkennen en actie te kunnen ondernemen.

Hoe HR kan helpen

1. Een ondersteunende bedrijfscultuur creëren
Stimuleer een bedrijfscultuur waarin openheid over persoonlijke uitdagingen wordt gewaardeerd. Dit kan door regelmatig gesprekken te voeren over mentale gezondheid en door leidinggevenden op te leiden om ondersteunend te zijn in hun managementstijl. Het is van groot belang mantelzorg bespreekbaar te maken.


2. Stress management programma’s
Bied workshops of trainingen aan die werknemers helpen beter om te gaan met stress. Dit kan variëren van timemanagement cursussen tot mindfulness sessies, of mantelzorg specifieke workshops. Dergelijke programma’s helpen werknemers hun dagelijkse stressoren beter te beheren en zorgen voor een vermindering van burn-out risico’s.  


3. Psychologische ondersteuning
Zorg voor toegang tot psychologische hulpverlening, zoals bedrijfspsychologen of externe therapeutische diensten. Een open en toegankelijke benadering van psychische gezondheidszorg helpt werknemers om tijdig hulp te zoeken zonder stigma. Een mantelzorgcoach kan medewerkers begeleiden in het proces de werk-privé weer in balans te krijgen.


4. Flexibele werkarrangementen
Flexibele werkuren en de mogelijkheid tot thuiswerken kunnen een groot verschil maken voor medewerkers die mantelzorgtaken hebben. Dit toont niet alleen aan dat je als werkgever begrip hebt voor hun situatie, maar geeft hen ook de praktische mogelijkheid om werk en zorg beter te combineren.


5. Gebruik van digitale hulpmiddelen
Maak gebruik van digitale hulpmiddelen om mantelzorgers te ondersteunen bij het beheren van hun zorgtaken. Apps zoals Hello 24/7 bieden functies voor taakbeheer en gezamenlijke agenda’s, waardoor werknemers hun zorgverantwoordelijkheden efficiënter kunnen organiseren en stress kunnen verminderen. Dit draagt bij aan een gezondere werk-privébalans.

Een gezonde toekomst

Het investeren in de mentale gezondheid van je werknemers is niet alleen goed werkgeverschap, het zorgt ook voor meer productiviteit en tevredenheid op de werkvloer. Mantelzorg is een thema dat steeds vaker besproken wordt. Als je mantelzorgers in je team goed ondersteunt, verlaag je de werkstress en het ziekteverzuim en verbeter je het welzijn van iedereen. Dit maakt niet alleen je werkomgeving gezonder, maar zorgt er ook voor dat je team zich meer betrokken voelt bij het bedrijf.

 

Verzekeraars versterken mantelzorgaanbod voor werkgevers 

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, OHRA en De Friesland bieden werkgevers met een collectief contract voordelen op enkele bovenstaande oplossingen. Zo kan jij als aangesloten werkgever met korting webinars en workshops verzorgen voor collega’s; of een mantelzorgcoach inschakelen voor medewerkers die één-op-één ondersteuning kunnen gebruiken.
 
Ben je als werkgever aangesloten bij één van deze verzekeraars? Neem dan contact op met jouw contactpersoon of ontdek meer over deze oplossingen via hun providerboog. Opzoek naar een oplossing voor de hele organisatie? Lees hier meer over Mantelzorg van de Zaak.

Discover more from Hello 24/7

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading