Zorg jij voor een ander? Voorkom dat je overbelast raakt

Merk jij dat het zorgen voor een ander soms wel erg druk wordt? Het is niet de bedoeling dat je over je grenzen gaat bij de zorg voor je naaste- dat is slecht nieuws voor beide partijen. Maar, zorg je er dan voor dat je als mantelzorger niet overbelast raakt? Lees mee en doe inspiratie op met de onderstaande tips.

Symptomen van overbelasting
Checklist: loop je tegen problemen aan op je werk of in je privéleven vanwege de zorg voor een naaste? Heb je lichamelijke klachten? Slaap je slecht? Mocht je bij meerdere punten ‘ja’ denken: dit zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op een overbelasting. Het landelijk expertisecentrum Pharos heeft een speciale checklist samengesteld om overbelasting inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Die vind je hier.

Probeer niet alles voor jezelf te houden
Je denkt wellicht: deze taak pak ik ook wel op, ondanks dat ik er eigenlijk geen tijd meer voor heb. Herkenbaar? Zo’n doorzettersmentaliteit helpt je op de korte termijn, maar heeft een houdbaarheidsdatum en zorgt voor stress. Een vertrouwenspersoon kan daarbij helpen. Hij of zij hoeft niet altijd met een kant en klare oplossing te komen, maar je hart luchten en je zorgen delen met een ander is een belangrijke stap vooruit. Je kunt ook kiezen voor contact met mede-mantelzorgers online (bijvoorbeeld deeljezorg.nl) of in het echte leven onder het genot van een kop koffie.


Durf hulp te vragen
Vele handen maken licht werk. Probeer daarom ook anderen in te schakelen. Mensen zijn meestal bereid om kleine, afgebakende taken op zich te nemen. Of het nu gaat om familieleden, vrienden, kennissen of buren. Hulp bieden in de vorm van kleine klusjes geeft veel voldoening, ook voor anderen. Een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat bijvoorbeeld zien dat de helft van de Nederlandse bevolking (al vrijwilligerstaken op zich neemt. Waarom zou je niet kunnen leunen op je omgeving voor wat extra hulp in deze tijden? Bovendien is één van de drie Nederlanders al mantelzorger; we zitten min of meer met dezelfde uitdaging

'88% van de mantelzorgers verwacht dat gelijken moeite ervaren bij het vragen om hulp'

Digitale hulp om je zorgtaken te verdelen
Hello 24/7 is de samen-zorg-app van Nederland en heeft onder andere een gezamenlijke agenda waar je alle afspraken en taken rondom degene voor wie je zorgt met de groep kan delen. Verzamel alle mensen die wat kunnen bijdragen in de app, zodat iedereen altijd meteen op de hoogte is en verdeel eenvoudig de taken. Meer weten over de app? Klik hier.

Laat je ondersteunen door een mantelzorgmakelaar
Een tijdje in je eentje alles proberen op te pakken lukt misschien nog, maar op lange termijn kan -en gaat-  het tegen je werken. Vraag, als dat mogelijk is, daarom op tijd om hulp of tijdelijke vervangende zorg. Dat kan natuurlijk in je directe omgeving zijn, maar je kunt ook een hoop uitbesteden aan iemand die er ook nog écht verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een mantelzorgmakelaar. Die is altijd op de hoogte van de laatste regels en uitzonderingen en kan je goed helpen het werk beter te organiseren. Voor meer informatie kijk eens bij de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars.