hello 24/7

zomerweken

Welkom bij de Hello 24/7 Zomerweken

Deze zomer willen we je een handje helpen de zomer ontspannen door te brengen. Dit doen we onder andere met tips, suggesties, cadeautjes en nog veel meer. Kom iedere week terug voor een nieuw artikel.

 

Inhoud van de zomerweken

Hello Zomerweek een: Zomergroet van Hedy

Hello Zomerweek twee: Welke opties heb ik in het overdragen in de zorg?

Even rust kan precies zijn wat je nodig hebt, maar soms brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee. Zeker als je zorgt voor een ander.

Welke opties heb je in het overdragen van de zorg, en welke details zie je misschien over het hoofd Deze week staat de checklist centraal. Om je op weg te helpen maken we eerst onderscheid tussen verschillende opties waaruit je kunt kiezen wanneer je op vakantie zonder je vader, moeder of dierbare.

Er zijn drie opties die je kunt overwegen, die hieronder worden toegelicht.

Je sociale netwerk

  • Het netwerk rond je vader of moeder kan goed van pas komen bij het overdragen van de zorg. Misschien wil je neef voor de week het eten verzorgen, of vind de buurvrouw het helemaal geen probleem om elke dag een kijkje te nemen. Vraag dus eens rond in je Hello Family of je sociale netwerk of bekenden wat kunnen betekenen.

Externe hulp.

  • Als je binnen je sociale netwerk geen uitkomst vindt of de zorg net wat teveel is, kun je altijd externe hulp zoeken. In dit geval doe je er in ieder geval goed aan om eerst informatie te winnen bij de gemeente (WMO) of je zorgkantoor (WLZ). Die kunnen je situatie beoordelen en mogelijk bijspringen in het regelen van vervangende zorg tijdens de vakantie. Informatie is meestal makkelijk te vinden bij de website of het informatienummer van je eigen gemeente.
  • Als je aan externe hulp denkt, denk je waarschijnlijk aan het een logeerhuis of zorginstelling waar je vader of moeder kan overnachten (respijtzorg). MantelzorgNL heeft een lijst met een verschillende locaties waar je naar kan informeren.
  • Op zoek naar meer informatie over respijtzorg? Op deze link vind je een uitgebreide wegwijzer!

Vrijwillige hulp

  • Tot slot is er ook een derde optie: vrijwillige hulp. In Nederland zijn er geweldige initiatieven met vrijwilligers die de zorg tijdelijk van je overnemen zodat jij de tijd krijgt om op te laden. Voorbeelden zijn Handen in Huis en We Helpen. En wist je dat sommige gemeenten ook vrijwilligersinitiatieven hebben?

Max (27) maakte gebruik van zijn sociale netwerk én respijtzorg:
”Mijn oma is licht dementerend en woont nog thuis. Ze staat op de wachtlijst van een
verzorgingstehuis, dus ik heb een groot deel van de zorg op me genomen. Deze zomer ga ik er twee
weken tussenuit, terwijl de zorg gelukkig voor een groot deel door mensen in ons sociaal netwerk
kan worden opgepakt. Uiteindelijk heb ik wel nog een halve week respijtzorg geregeld.”

Checklist voor het overdragen van de zorg
Als je eenmaal vervangende zorg hebt kunnen regelen, is het belangrijk dat de zorg met de nodige
informatie wordt overgedragen. Zo weet je vervangende zorger precies hoe hij of zij het beste met je
dierbare om kan gaan. 
MantelzorgNL heeft hierover een uitgebreide PDF die je kunt gebruiken om alles te controleren. Heb
je liever een handige mini-checklist met de belangrijkste punten? Wij hebben ‘m hieronder voor je
gemaakt.

 

Begin bij het begin met belangrijke contactinformatie:

  • Zijn je nauwe contacten geïnformeerd?
  • Weten relevante verzorgers af van je vakantie?
  • In welk ziekenhuis wordt je dierbare behandeld?
  • Zijn de contactgegevens onderling bekend?

 

Daarnaast wil je alle medische informatie duidelijk voorhanden hebben:

  • Weet je vervangende zorg alles over het ziektebeeld, beperkingen of allergieën van je dierbare?
  • Horen daar medicijnen bij, of hulpmiddelen zoals krukken?

 

Wat moet een vervangende zorger weten om liefdevol voor je dierbare te zorgen?

  • Heb je een karakterschets en overzicht van hobby’s en gewoonten?
  • Wat doet je dierbare graag op een dag?
  • Welke boeken, bordspellen of tv-zenders zijn belangrijk voor je dierbare?

 

Tot slot: het dag-tot-dagverloop van je dierbare

  • Hoe ziet zo’n dag eruit, de details van de ochtend tot avond?
  • Is er een vaste routine waar rekening mee moet worden gehouden?
  • Is er sprake van verzorging, dagelijkse therapie of medisch-verpleegkundige handelingen?
  • Is er hulp nodig bij aankleden, wassen, naar bed of toilet gaan?

Hello Zomerweek drie: Hoe pakken anderen de vakantievoorbereiding aan?

In week drie van de Hello Zomerweken geven we je wat last minute tips mee voordat je op vakantie gaat – van vervoer tot openstaande afspraken bij je ouder(s).  
Daarnaast geven we een inkijkje bij andere gebruikers van Hello 24/7. Hoe combineren zij de zomervakantie met het zorgen voor een ander? Lees hieronder verder!

Marie (58) zorgt voor haar vader

”Deze zomer ben ik op en af lange weekendjes weg naar Zuid-Europa. Om eerlijk te zijn ben ik nu nog weinig tijd kwijt aan de zorg voor mijn vader. Hij is net 78 geworden, het enige wat ik belangrijk vind is dat we een stok achter de deur hebben in het geval dat hij valt. Daarom hebben we in overleg een Oogje in het zeil geïnstalleerd, en check ik de app terwijl ik op reis ben. Dat, en het standby staan van een vriendin die dichtbij woont, geeft me tijdens de vakanties genoeg zekerheid.”

Max (27) zorgt voor zijn oma

‘’Mijn oma is licht dementerend en woont nog thuis. Ze staat op de wachtlijst van een verzorgingstehuis, dus in de tussentijd heb ik een groot deel van de zorg op me genomen. Deze zomer ga ik er twee weken tussenuit, terwijl de zorg gelukkig voor een groot deel door mensen in ons sociaal netwerk kan worden opgepakt. Uiteindelijk heb ik wel nog een halve week respijtzorg geregeld.”

Marc (53) zorgt voor zijn moeder

”Deze zomer ga ik met mijn kinderen een week naar de Belgische kust. We gebruiken al Oogje in het zeil, en België is niet aan de andere kant van de wereld – al bereid ik het toch voor. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen medische afspraken in de agenda staan waar ik bij betrokken moet worden, en bij een eventuele rit kan mijn schoonzus rijden. Ook niet onbelangrijk voor mijn Indische moeder: ik zorg ervoor dat haar grote boodschap is gedaan bij de oriëntaalse supermarkt.”

Nieuwsgierig naar verhalen van andere klanten die gebruik maken van hello 24/7? Lees hier het verhaal van Henk of Petra.

Last minute checklist

Klaar voor vertrek? Ook met een uitgekiende planning zie je soms de kleine details over het hoofd als je het druk hebt met inpakken. Hieronder hebben we een handige lijst met acht punten die je op het allerlaatste moment voor vertrek nog kunt bekijken.

Als je dierbare thuis blijft tijdens de vakantie:

  • Heeft hij of zij afspraken op die datum? Regel vervangend vervoer of verzet de afspraak naar een latere datum
  • Zijn de boodschappen gedaan? Je vader, moeder of dierbare heeft misschien een precieze boodschappenwens. Laat vervangende zorg weten wat die lijst precies is, of haal de boodschap zelf.
  • Is de personenalarmering gereed? Controleer of een eventuele Buddy voldoende is opgeladen en of de mobiele telefoon van je dierbare goed werkt. 
  • Hebben buren of anderen in je netwerk een huissleutel van je dierbare? Alleen in het geval nood natuurlijk. 

Als je dierbare tijdelijk niet thuis is of met je mee op vakantie gaat:

  • Oogt de woning bewoond? Lichten die aanstaan en openstaande gordijnen wekken de indruk dat er iemand thuis is, wat de kans op inbraak kleiner maakt. leg dure, makkelijk mee te nemen voorwerpen wel even uit het zicht.
  • Wordt er voor de tuin/planten gezorgd? Een behulpzame buurman is goud waard om te voorkomen dat de planten doodgaan.
  • Voor de zekerheid: is de gaskraan dicht, en zijn stekkerdozen uit het contact getrokken (als dat mogelijk is)? Elke risico minder is een winst.
  • Liggen er beperkt houdbare voorwerpen in de koelkast of voorraadkast? Gooi ze op tijd weg om bederf te voorkomen.

Nieuwsgierig naar de checklist voor het overdragen van de zorg?

Hello Zomerweek twee: Welke opties heb ik in het overdragen in de zorg?

Lang in bed blijven hangen of op je gemak naar de lokale bakker. Fijn aan de vakantie is dat je je even in een nieuwe routine bevindt- of jij of je naaste nu in het buitenland is, of dichtbij in Nederland. Maar wat moet je weten over de Hello Buddy en Oogje in het zeil als je routine afwijkt?

Hoe werkt Oogje in het zeil tijdens de vakantie?

Onderdeel van Oogje in het zeil is een slimme energiemeter, die is aangesloten op de meterkast. Door het dagelijkse energieverbruik te meten krijgt Oogje in het zeil inzicht in de energieroutine, en geeft het een signaal wanneer er iets opvallends gebeurd in de routine.

Tijdens de vakantie kan het zomaar voorkomen dat de standaardroutine afwijkt. Omdat de bewoner van dat huis op reis is bijvoorbeeld, of omdat heeft de verzorger een afwijkend zomerrooster heeft.

In z’n geval is de kans groot dat Oogje in het zeil alsnog een melding verstuurd via de Hello 24/7 app. Het is dus goed om te weten dat je je dan geen zorgen hoeft te maken – Oogje in het zeil weet namelijk niet dat je op vakantie bent.

Hoe voorkom je onduidelijkheid?

  • Noteer periodes wanneer iemand een afwijkende routine heeft
  • Laat andere leden van je Hello Family weten van de vakantie of afwijkende routine
  • Stel de gevoeligheid van Oogje in het zeil naar beneden bij in de app

Momenteel werken we aan een functie waarmee je Oogje in het zeil tijdelijk op pauze kunt zetten als er even niemand thuis is. We laten je zo snel mogelijk weten wanneer je de functie kunt verwachten.

In het kort:

  • Oogje in het zeil werkt als gewoonlijk tijdens de vakantie, dus houd er rekening mee dat er meldingen kunnen thuiskomen als jij of je dierbare bijvoorbeeld op vakantie is.

Hoe werkt de Buddy tijdens de vakantie?

De Buddy alarmknop is geknipt voor gebruik op vakantie. Omdat de buddy klein en makkelijk draagbaar is, neem je m’ zonder problemen mee op reis. Waar dat precies is maakt voor reizen dichtbij niet uit niet uit: de alarmknop werkt binnen heel Europa. Dat houdt in dat je meldingen kan ontvangen op de app als je de buddy in het buitenland indrukt. Ook de (Nederlandse) alarmcentrale kan vanaf het buitenland bereikt worden met de Buddy.

Let op: vergeet niet het laadstation mee te nemen! De Buddy gaat met een volle accu ongeveer drie dagen mee. We raden je aan om dagelijks te zorgen voor een volle accu.

In het kort:

  • De buddy werkt op vakantie naar behoren en is overal in Europa bruikbaar. Vergeet niet je laadstation mee te nemen!
 

Nieuwsgierig naar de Buddy alarmknop en het Oogje in het zeil alarmsysteem?

Hello Zomerweek vijf: Een zomerse winactie

In het vervolg op de videoboodschap van Hedy d’Ancona maak je kans om een cadeau te winnen. Bekijk de video om erachter te komen over wat voor cadeautje het gaat en hoe je meedoet. 

Hello Zomerweek zes: Handige info uit de Lang Leve Thuis Infodagen

Terwijl de warme zomerweken in volle gang zijn, blikken we kort terug naar de afgelopen herfst. We organiseerden toen de Lang Leve Thuis Infodagen, waar experts antwoord gaven op allerlei vragen rondom het prettig organiseren van de zorg voor zelfstandig wonende ouderen of kwetsbaren.

Dat deden we samen met o.a. oud-minister en auteur Hedy d’Ancona, onderzoeker Pol Grootswagers en andere interessante gasten. Benieuwd waarover het ging? Kijk hieronder verder!

‘Veel ouderen hebben te weinig proteïne in hun dieet”

– Pol Grootswagers, onderzoeker Universiteit Wageningen

‘Het dieet blijft voor veel ouderen een uitdaging’, legt Pol Grootswagers uit. Eén van de problemen, die van een eiwittekort, kan makkelijk worden verholpen.

‘De oplossing voor uitdagingen in de mantelzorg ligt bij families én de overheid’

– Marjolein Broese van Groenou, professor Informele Zorg in een Veranderende Samenleving

In het Nederland van de toekomst wonen steeds meer ouderen. De uitdagingen rondom de extra zorgvraag die dit creëert, liggen vooral bij de families en bij het beleid van de overheid. 

‘De kans om in huis te vallen is groter dan veel mensen denken’

– Arthur Clement, oprichter Hello 24/7 en Hedy d’Ancona, ambassadeur Hello 24/7

Het toenemende risico om te vallen bij het ouder worden, is een probleem dat meer aandacht verdient. Door in te zetten op een veiligere thuisomgeving en personenalarmering kunnen schadelijke gevolgen beperkt worden.