Mantelzorg in het jaarplan. Wat levert dat jouw organisatie op?

De impact die mantelzorg heeft is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer zijn de gevolgen voelbaar. En: 1 op de 3 werknemers is mantelzorger. Collega’s die plots ontbreken vanwege een zieke ouder, of stress ervaren door de druk thuis zijn dus geen uitzondering meer. Maar staat mantelzorg al in het jaarbudget van jullie bedrijf? Reken je ROI uit en lees mee voor de redenen om de schouders er dit jaar onder te zetten.

Return On Investment (ROI): zo ‘soft’ is mantelzorg nog niet
Rond maatschappelijke onderwerpen hangt een typisch sfeertje. Onmeetbaar, moeilijk aan te pakken. Dat geldt niet voor mantelzorg: de gevolgen zijn duidelijk, en meetbaar. Dat mantelzorginvesteringen zichzelf uitbetalen is daarom belangrijk om duidelijk te maken- mantelzorg negeren kost namelijk véél meer dan proactief reageren. Dat is meer dan een holle uitspraak. De kosten van mantelzorg zijn namelijk goed in te schatten, en vallen hoog uit als er niets mee gedaan wordt.

Wil je een idee krijgen hoe meetbaar mantelzorg eigenlijk is? Probeer onze rekenmachine en reken je ROI uit!

Leadership: bouw aan een sterker, duurzaam merk
Ja, ROI is belangrijk, maar kijken doe je niet alleen vanuit een financiële bril. Je bedrijf is een bouwsteen van onze samenleving en de basis waarop je werknemers hun leven inrichten. Daar hoort als mantelzorg minder gevestigd gespreksonderwerp te vaak nog niet bij. Daarmee mis je een kans: het verstevigen van je merkimago als een krachtige, duurzame naam op de markt.

Pak je die kans wel? Actieve inzet bij mantelzorgondersteuning laat zien dat een organisatie betrokken is bij sociale kwesties, en zorgt voor werknemers en de zorg voor hun werknemers. Potentiële werknemers zullen het opmerken. Klanten zullen het waarderen. Je onderscheidt je als een vooruitstrevend en zorgzaam bedrijf.

Sterk team, sterk werk: investeer in werknemers
Een werkomgeving waarin personeel wordt gewaardeerd en werk-privébalans wordt gerespecteerd. HR weet alles van deze werkelementen. Toch loopt er iets spaak bij veel organisaties. 1 op de 3 werknemers mantelzorgen. En zonder mantelzorgsteun wordt deze flinke groep niet ondersteund in iets wat ze dagelijks bezighoudt, en invloed heeft op werkprestaties.

Minder verzuim, meer werkgeluk en een verhoogde duurzame inzetbaarheid zijn maar een paar van de tastbare voordelen die aandacht voor mantelzorgsteun oplevert voor je werknemersbestand. Medewerkers die voelen dat hun persoonlijke situatie en behoeften worden erkend en ondersteunt, maken een energieke werkomgeving en vormen een sterkere band tussen werknemer en werkgever.

Meer voorbeelden van de opbrengst voor je werknemers? Neem een kijkje op deze informatiepagina

Laagdrempelig: laat je financieel helpen met bestaande subsidies

Tot slot sta je niet helemaal alleen bij het mogelijk maken van mantelzorgsteun. Er bestaan verschillende subsidies die je helpen, zoals de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). Hiermee kunnen werkgevers steun krijgen voor initiatieven die de inzetbaarheid verhogen, inclusief steun voor mantelzorgende werknemers! Ook zijn er lokale subsidies specifiek voor mantelzorgondersteuning, van financiële hulp tot gratis trainingen en advies. Het gebruiken van deze subsidies is niet alleen voordelig voor de kosten, maar het maakt ook echt een verschil voor jouw team. 

Beknopte argumenten: Mantelzorgsteun hoort thuis in je budget
Al laat je de harde beslissen nog wachten: er moet een gesprek gevoerd worden op mantelzorg. een duidelijk verhaal vóór mantelzorgsteun kun je houden met deze twee argumenten:

  1. Ondersteun je werknemers
    In een krappe arbeidsmarkt is balans is het sleutelwoord. Een goede werk-privébalans is cruciaal om stress en burn-outs te voorkomen. Ondersteuning bieden aan mantelzorgers is een manier om proactief bij te dragen aan het welzijn van jouw werknemers
  2. Verminder en Voorkom Verzuim:
    Investeren in mantelzorg steun verminderd werkverzuim aanzienlijk. Een mes dat snijdt aan twee kanten: meer werkgeluk voor werknemers, lagere verzuimkosten voor de werkgever. En, natuurlijk, productiviteit voor de hele organisatie.

De wereld verandert, en mantelzorg speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en op de werkvloer.  Investeren in mantelzorg voor het budget van 2024 is een stap in de juiste richting. Op fiscaal vlak, én op maatschappelijk vlak. Wat denk jij? Is je organisatie klaar om die stap te zetten?