Hoe identificeer je mantelzorgers binnen je organisatie?

Nederland telt miljoenen onzichtbare mantelzorgers. Ook op de werkvloer zijn ze aanwezig. Volgens de meest recente schattingen is één op de vier werkenden mantelzorger, maar kun jij ze binnen jouw organisatie aanwijzen? 

Als het antwoord nee is, is dat niet verrassend. Veel mantelzorgers beseffen zelf vaak niet dat ze mantelzorger zijn. Toch is het voor een HR-afdeling essentieel om mantelzorgers binnen de organisatie te kunnen identificeren. 

Dus, hoe kun je mantelzorgers binnen je team het beste identificeren?

Inhoud

De eerste stap: maak duidelijk wanneer iemand een mantelzorger is

Veel mantelzorgers weten zélf niet dat ze mantelzorger zijn. Vaak beschouwen ze de zorgtaken die ze op zich nemen als vanzelfsprekend of noodzakelijk, zonder er een etiket op te plakken. Maar identificatie begint bij duidlelijkheid, dus wat is mantelzorg?  

De algemene definitie van ‘mantelzorg’ is breed, blijkt uit uitleg van de Rijksoverheid:

‘’Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden.’’

Dit betekend dat de informele zorg en zorgzaamheid voor een naaste al onder de term mantelzorg vallen. Naast de algemene betekenis van de Rijksoverheid wordt vaak formeel een minimumgrens van 8 uur per week zorg voor een langere tijd aangegeven, hoewel de praktijk zich niet altijd aan strikte grenzen houdt. Hoe je daar als werkgever mee wilt omgaan kan variëren.

Voor veel werkende Nederlanders is het onduidelijk wanneer je een mantelzorger bent, dus benadruk bij het personeel hoe breed de definitie kan worden opgevat.

De tweede stap: breng het ter sprake in een persoonlijk gesprek

Als HR-professional ben je de aangewezen persoon om lijnmanagers te wijzen op gespreksmogelijkheden of om zelf het gesprek aan te gaan.

Beoordelingsgesprek

In een beoordelingsgesprek komen verschillende onderwerpen aan bod, hier kun je overwegen om naar de zorgtaken van een medewerker buiten het werk om te vragen. Moedig ze aan om samen naar de situatie te kijken als de taken inbreuk maken op motivatie, energie of werkgeluk.

Verken door observatie

Is er van collega’s bekend dat ze vaker afwezig zijn, of vaak vrij nemen in afwijkende perioden? Het is de moeite waard in een vertrouwelijk gesprek het onderwerp ter sprake te brengen. Tips voor een gesprek als dit vind je hier.

De derde stap: laat werknemers weten dat je ondersteuning kan bieden

Tot slot is het belangrijk dat werknemers weten dat er hulp paraat staat. De deel-de-zorg app van Hello 24/7, een mantelzorgcoach of een speciale verlofregeling zijn hier voorbeelden van.

Belangrijk om te onthouden: hulp is pas wat waard wanneer werknemers weten dat ze in aanmerking komen, én dat ze van voorzieningen gebruik kunnen maken. Hoe je dat zou kunnen doen? De gangbare (interne) communicatievormen verschillen per bedrijf, al kun je de volgende suggesties proberen:

  1. Plaats een  informatieposter- of banner bij drukbezochte plekken op kantoor
  2. Breng mantelzorg ter sprake op interne kanalen, zoals het intranet
  3. Stuur een interne mail of benoem het onderwerp in de periodieke nieuwsbrief

Samengevat: identificeer mantelzorgers door ze op meerdere manieren te bereiken en onderwijzen. Maak eerst duidelijk wat een mantelzorger is, en kies vervolgens voor een interne communicatie strategie om ze te bereiken.

Medewerkers die werk en zorg combineren kunnen vaak beroep doen op hulp vanuit de overheid of de werkgever, en kunnen met goede hulp productiever en vitaler te werk gaan. Lees meer over wat er voor bedrijven te winnen valt rondom mantelzorgondersteuning

Hulp nodig bij zorgondersteuning van medewerkers? We ondersteunen je graag! Neem contact met ons neem een kijkje op de rest van onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

Ga aan de slag mantelzorg in je organisatie! Schrijf je vrijblijvend in voor tips & tricks