Mantelzorgondersteuning: dit moet je weten als werkgever

Als HR-professional heb je waarschijnlijk al eens van mantelzorg-ondersteuning gehoord. Deze populaire, toekomstbestendige arbeidsvoorwaarde staat steeds vaker op de radar van menig onderneming. Toch is nog niet altijd bekend wat zorgondersteuning precies inhoud, en wat voorbeelden zijn. In deze blogpost lees je over de trend, het nut én mogelijke opties in je organisatie.

Inhoud

Mantelzorg staat op de radar. Waarom?

Voor een lange tijd speelde mantelzorg zich vooral op de achtergrond af- en werden zorgvragenden naast hun familie ook door verzorgingstehuizen ondersteund. Daar kwam verandering in toen de verzorgingsstaat werd omgevormd naar een participatiesamenleving. In een notendop: we moeten zelfstandiger zijn.

De Nederlandse bevolking vergrijst al een tijd, het Centraal Bureau voor Statistiek verwacht dat in 2040 meer dan een kwart van de Nederlanders boven de 60 is. Naast de vergrijzing neemt het personeelstekort in de zorg fors toe. Daarmee komt steeds meer verantwoordelijkheid te liggen bij mantelzorgers. Nu al is 1 op de 4 werkende Nederlander mantelzorger. 

Wat is mantelzorg-ondersteuning precies?

De zorgsector kan dus niet alle zorg opvangen, hierdoor wordt een beroep gedaan op het eigen sociale netwerk van degene die zorg nodig heeft. Familie, vrienden, buurtgenoten worden belangrijker dan ooit.  Maar het kan ook gaan wringen. Voor mensen die al een betaalde baan hebben, of een druk gezinsleven- maar ook de werkgever trekt aan het kortste eind. Mantelzorg neemt zo’n 18% van het werkverzuim voor haar rekening, leidt tot verminderde productiviteit én afnemend werkgeluk. Nieuwsgierig naar de feiten? Scroll eens door deze pagina heen. 

Deze opties heb je bij mantelzorg-ondersteuning

Een mantelzorgcoach ondersteunt als externe kracht een organisatie door werknemers te adviseren en helpen bij de mantelzorg. En kan zelfs specifieke taken overnemen, een voorbeeld hiervan is de dienstverlener Fello

Een mantelzorg-app. Hiermee kunnen mantelzorgtaken worden gedeeld op een digitale plek, met familie, vrienden en/of buren. Vaak ervaren de gebruikers van deze tools een verlichting van de zorgtaken. Meer over de Mantelzorg-app van de Zaak lees je hier

Informeer werknemers: Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van beschikbare regelingen en ondersteuning. Bijvoorbeeld met behulp van training en bewustwording. Hoe collega’s en managers mantelzorgers ondersteuning kunnen bieden. Of bij wie ze terecht kunnen voor ondersteuning, zoals een HR medewerker, bedrijfsarts of vertrouwenspersoon. Lees hier meer

Als werkgeluk, een gezonde werk-privébalans en productiviteit prioriteiten zijn binnen de organisatie, vormt gerichte mantelzorgondersteuning een waardevolle meerwaarde.

Waarom mantelzorg belangrijk is voor organisaties.

Organisaties die inzetten op mantelzorgondersteuning merken dat het mes aan twee kanten snijdt.

Kennisplatform Werk en mantelzorg geeft aan dat ondersteuning werkgeluk vergroot en verzuimkosten beperkt. De duurzame inzetbaarheid van werknemers wordt vergroot en is er een toename in productiviteit.

Wanneer werknemers de tijd kunnen nemen voor hun persoonlijk leven, leidt dit tot verbeterde mentale gezondheid en betere resultaten op het werk. Organisaties die mantelzorgondersteuning aan hun werknemers bieden, laten zo ook zien dat ze werkelijk inzetten op duurzaam werken.

Samengevat

De overheid zet in op zelfredzaamheid van de burger, dit doet een beroep op meer eigen inzet. Mantelzorg staat inmiddels bij organisaties als duurzame inzetbaarheid thema op de HR agenda. 1 op de 4 werknemers heeft de zorg voor een ander, dit brengt met zich mee dat 18% van het verzuim wordt veroorzaakt door werknemers die moeite hebben met de werk- en privébalans.

Er bestaan diverse mogelijkheden om als werkgever ondersteuning te bieden en dit in te zetten als secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hulp nodig? We ondersteunen je graag! Neem contact met ons op of neem een kijkje op de rest van onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

Ga aan de slag mantelzorg in je organisatie! Schrijf je vrijblijvend in voor tips & tricks