Factsheet: alle feiten cijfers over werk & zorg op een rij

Als HR-professional heb je waarschijnlijk al eens van mantelzorgondersteuning gehoord. Deze populaire, toekomstbestendige arbeidsvoorwaarde staat steeds vaker op de radar van menig onderneming. Toch is nog niet altijd bekend wat zorgondersteuning precies inhoud, en wat voorbeelden zijn.  In deze blogpost lees je over de trend, het nut én mogelijke opties in je organisatie.

 

Mantelzorg staat op de radar. Waarom?

Voor een lange tijd speelde mantelzorg zich vooral op de achtergrond af- en werden zorgvragenden naast hun familie ook door verzorgingstehuizen ondersteund. Daar kwam een verandering in toen kabinet Rutte 3, als bezuinigingsmaatregel, de verzorgingsstaat afbrak en omvormde naar een participatieamenleving. In een notendop: we moeten zelfstandiger zijn.

De afbouw van de verzorgingsstaat was moeilijk te vermijden. De Nederlandse bevolking vergrijst al een tijd, Het Centraal Bureau voor Statistiek verwacht dat in 2040 meer dan een kwart van de Nederlanders boven de 60 is. Een toename die voor een verzorgingsstaat nagenoeg niet te betalen is. Tegelijkertijd komt daarmee steeds meer verantwoordelijkheid te liggen bij mantelzorgers. Nu al is 1 op de 4 werkende Nederlanders óók mantelzorger is, en dit neemt tot 2040 hard toe. 

Wat is mantelzorgondersteuning precies?

De zorgsector kan dus niet alle zorg kan opvangen, wat betekent dat die wordt verplaatst naar de naaste omgeving. Familie, vrienden, buurtgenoten. En dat kan wringen. Met name voor mensen die al een betaalde baan hebben, of een druk gezinsleven- maar ook de werkgever trekt aan het kortste eind. Mantelzorg neemt zo’n 18% van het werkverzuim voor haar rekening, leidt tot verminderde productiviteit én afnemend werkgeluk. Nieuwsgierig naar de feiten? Scroll eens door deze pagina heen. 

Deze opties heb je bij mantelzorgondersteuning

Een mantelzorgapp. Hiermee kunnen mantelzorgzaken worden geregeld op een digitale plek, met iedereen in de naaste omgeving. Meer informatie

Een mantelzorgcoach ondersteunt als externe kracht een organisatie door werknemers te adviseren en helpen bij de mantelzorg.

persoonlijk Afgestemde hulp. Veel bedrijven kiezen voor individuele afstemming om problemen op te lossen- al werkt deze vorm lang niet altijd even goed.

Beide hebben hun voor en nadelen. Gerichte mantelzorghulp draagt bij aan een mantelzorgvriendelijkere organisatie, en kan de werknemer helpen de uitdagingen bij de wortel aan te pakken en op te lossen. Algemene hulp of individuele ondersteuning is daarentegen minder effectief, maar is wel vaak al actief in het bedrijf.

Als werkgeluk, werk-privébalans en productiviteit een prioriteit zijn binnen je organisatie, is gerichte mantelzorgondersteuning een duidelijke pré.  

Waarom is mantelzorg zo belangrijk voor bedrijven (en wat krijgen die ervoor terug)?

Bedrijven die inzetten op mantelzorgondersteuning merken dat het mes aan twee kanten snijdt.

Kennisplatform Werk en mantelzorg geeft aan dat ondersteuning werkgeluk vergroot en verzuimkosten aanzienlijk beperkt. In de lange termijn verhoog je duurzame inzetbaarheid van werknemers, wat een loyale cultuur maakt. Uiteindelijk is iedereen gelukkiger en productiever als er tijd beschikbaar is om relaties te onderhouden, speciale momenten te delen en rust en -belangrijker nog- gezonde keuzes met betrekking tot stressmanagement te maken.

Wanneer werknemers de tijd kunnen nemen voor hun persoonlijk leven, leidt dit tot verbeterde mentale gezondheid en betere resultaten op het werk. Bedrijven die mantelzorgondersteuning aan hun werknemers bieden, laten zo ook zien dat ze werkelijk inzetten op duurzaam werken.

In het kort: waarom bedrijven er goed aan doen mantelzorgondersteuning te overwegen

Mantelzorg is voor bedrijven met  nog even mee willen gaan onvermijdelijk agendapunt.  Nu al zorgt 1 op de 4 werknemers voor naasten- en dit brengt met de huidige aanpak zo’n 18% van al het verzuim tot haar rekening. Bovendien kan het als onmisbare secundaire arbeidsvoorwaarde gelden, een belangrijk argument in de krappe arbeidsmarkt.

Hulp nodig? We ondersteunen je graag! Neem contact met ons neem een kijkje op de rest van onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

Ga aan de slag met zorg als onderwerp! Schrijf je vrijblijvend in voor tips & tricks