Hoe identificeer je mantelzorgers binnen je organisatie?

Nederland telt miljoenen onzichtbare mantelzorgers. Ook op de zaak zijn ze er. Volgens de meest recente schattingen is één op de vier vier werkenden mantelzorger, maar kan jij ze binnen je organisatie aanwijzen?

Als het antwoord nee is: heel vreemd is dat niet, want mantelzorgers weten zelf vaak ook niet dat ze mantelzorger zijn. Tegelijkertijd is het vanzelfsprekend dat het voor een HR-afdeling juist nuttig is om mantelzorgers binnen de organisatie te identificeren. 

Dus, hoe kun je mantelzorgers binnen je team het beste identificeren?

Inhoud

De eerste stap: maak duidelijk wanneer je een mantelzorger bent

Veel mantelzorgers weten zélf niet eens dat ze mantelzorger zijn. Vaak zien ze de zorgtaken die ze op zich nemen als vanzelfsprekend of nodig, zonder er een etiket op te plakken. Maar identificatie begint bij duidlelijkheid, dus de uitleg van wat een mantelzorger is, is belangrijk. 

De algemene definitie van ‘mantelzorg’ is breed, blijkt uit uitleg van de Rijksoverheid:

‘’Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden.’’

Naast de algemene betekenis van de Rijksoverheid wordt vaak formeel een minimumgrens van 8 uur per week zorg voor een langere tijd aangegeven, al houdt de praktijk zich niet altijd aan harde grenzen. Hoe je daar als werkgever mee wilt omspringen kan dus variëren.

Voor veel werkende Nederlanders is het onduidelijk wanneer je een mantelzorger bent, dus benadruk bij het personeel hoe breed de definitie opgevat kan worden.

 

De tweede stap: breng het ter sprake in een persoonlijk gesprek

Als HR-professional ben je de aangewezen persoon om lijnmanagers te wijzen op gespreksmogelijkheden of om zelf het gesprek aan te gaan.

Beoordelingsgesprek

In een beoordelingsgesprek komen verschillende onderwerpen aan bod, en kun je overwegen om lijnmanagers naar de zorgtaken van een medewerker buiten het werk om te vragen. Moedig ze aan om samen naar de situatie te kijken als de taken inbreuk maken op motivatie, energie of werkgeluk.

Ga op zoek op basis van waarneming

Is er van collega’s bekend dat ze vaker afwezig zijn, of vaak vrij nemen in afwijkende perioden? Het is de moeite waard in een vertrouwelijk gesprek het onderwerp ter sprake te brengen. Tips voor een gesprek als dit vind je hier.

 

De derde stap: laat werknemers weten dat je ondersteuning kan bieden

Tot slot is het belangrijk dat werknemers weten dat er hulp paraat staat. De regel-het-samen app van Hello 24/7 bijvoorbeeld, een mantelzorgcoach of een speciale verlofregeling.

Belangrijk om te onthouden: hulp is pas wat waard wanneer werknemers weten dat ze in aanmerking komen, én dat ze van voorzieningen gebruik kunnen maken. Hoe je dat zou kunnen doen? De gangbare (interne) communicatievormen verschillen per bedrijf, al kun je de volgende suggesties proberen:

  1. Plak een  informatieposter- of banner op bij drukbezochte plekken op kantoor
  2. breng mantelzorg ter sprake een herhaaldelijk ter sprake op interne kanalen, zoals het intranet
  3. Stuur een interne mail of op de periodieke nieuwsbrief

.

Samengevat: identificeer je mantelzorgers door ze op meerdere manieren te bereiken en onderwijzen. Maak eerst duidelijk wat een mantelzorger is, en kies vervolgens voor een interne communicatie strategie om ze te bereiken.

Werkenden die werk en zorg combineren kunnen vaak beroep doen op hulp vanuit de overheid of de werkgever, en kunnen met goede hulp productiever en vitaler te werk gaan. Lees meer over wat er voor bedrijven te winnen valt rondom mantelzorgondersteuning. 

 

Hulp nodig bij zorgondersteuning van medewerkers? We ondersteunen je graag! Neem contact met ons neem een kijkje op de rest van onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

Ga aan de slag mantelzorg in je organisatie! Schrijf je vrijblijvend in voor tips & tricks

%d bloggers like this: