Zorg jij voor je ouder(s)? 5 Tips om overbelasting te voorkomen

Merk jij dat het je soms allemaal te veel wordt? Het is niet de bedoeling dat je over je grenzen gaat bij de zorg voor pa of ma. Want daar heeft helemaal niemand iets aan. Maar hoe voorkom je overbelasting? Wellicht kunnen onderstaande tips jou helpen.

Symptomen van overbelasting
Loop je tegen problemen aan op je werk of in je privĂ©leven vanwege de zorg voor een naaste? Heb je lichamelijke klachten? Slaap je slecht? Het zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op een overbelasting. Het landelijk expertisecentrum Pharos heeft een speciale checklist samengesteld om overbelasting inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Klik hier.

Probeer niet alles zelf op te lossen
Je denkt misschien: Dit pak ik ook wel op, ondanks dat ik er eigenlijk geen tijd meer voor heb. Herkenbaar? Dit heeft je vaak geholpen, maar er komt een moment datje over jezelf heen loopt. Het is dan verstandig om iemand in vertrouwen te nemen en regelmatig je zorgen te delen. Diegene hoeft niet per se met een kant en klare oplossing te komen, je hart kunnen luchten is meer dan genoeg. Delen is belangrijk, je kunt ook kiezen voor contact met lotgenoten, online (bijvoorbeeld deeljezorg.nl) of in het echte leven onder het genot van een kop koffie.

Durf hulp te vragen
Vele handen maken licht werk. Probeer daarom ook anderen in te schakelen. Mensen zijn meestal bereid om kleine, afgebakende taken op zich te nemen. Of het nu gaat om familieleden, vrienden, kennissen of buren. Hulp bieden in de vorm van kleine klusjes geeft veel voldoening ook voor anderen.

Digitale hulp om je zorgtaken te verdelen
Hello 24/7 is de samen-zorg-app van Nederland en heeft onder andere een gezamenlijke agenda waar je alle afspraken en taken rondom degene voor wie je zorgt met de groep ka delen. Verzamel alle mensen die wat kunnen bijdragen in de app, zodat iedereen altijd meteen op de hoogte is en verdeel eenvoudig de taken. Meer weten over de app? Klik hier.

Verdeel een deel van je zorgtaken
Een tijdje in je eentje alles proberen op te pakken lukt misschien nog, maar op langer termijn kan je eraan onderdoor gaan. Vraag daarom op tijd om hulp of tijdelijke vervangende zorg. Dat kan natuurlijk in je directe omgeving zijn, maar je kunt ook een hoop uitbesteden aan iemand die er ook nog eens verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een zorgmakelaar. Die is altijd op de hoogte van de laatste regels en uitzonderingen en kan je goed helpen het werk beter te organiseren. Voor meer informatie kijk eens bij de beroepsvereniging van mantelzorg makelaars.