Wat kan de mantelzorgmakelaar voor mij doen?

Wat is een mantelzorgmakelaar en wat kan deze voor mij betekenen? De mantelzorgmakelaars van Zorgkompas Haaglanden geven een supersnelle introductie aan de hand van vier vragen.
 

Wat kan een mantelzorgmakelaar voor mij doen?

“De mantelzorgmakelaar is er voor de mantelzorger om samen de best passende zorg te realiseren, zodat de mantelzorger grip krijgt op de situatie en de mantelzorg langer, beter en gezonder vol kan houden.

Er is heel veel te kiezen op het gebied van zorg in Nederland. Er zijn allerlei wetten en vergoedingsmogelijkheden waar je mee te maken krijgt en dat maakt het ingewikkeld. Welke zorg moet je kiezen, wat past het best en hoe regel je dat? En dan moet je nog een administratie bijhouden en allerlei formulieren invullen. Dat kost enorm veel tijd. De mantelzorgmakelaar kent de weg in ´zorgland´. De mantelzorgmakelaar is dé professional die je helpt met al die regeltaken.”

Hoe gaat een mantelzorgmakelaar te werk?

 

“Elke mantelzorgmakelaar hanteert dezelfde aanpak. In een intakegesprek
maken ze samen met de mantelzorger knelpunten rondom zorg, welzijn, wonen,
werk, financiën, veiligheid en recht inzichtelijk en bespreekbaar. Wij leggen
mantelzorgers oplossingen voor om de zorglast te verminderen. En laten hen zelf
beslissen welke regeltaken zij op zich nemen en welke zij overlaten aan de mantelzorgmakelaar.”

”Interventies zijn kort maar krachtig. Binnen 4 tot 10 uur zet een mantelzorgmakelaar zaken weer op de rails”

Hoe lang duurt zo'n interventie?

“Interventies door een mantelzorgmakelaar zijn kort en krachtig. Binnen
gemiddeld 4 tot 10 uur zet een mantelzorgmakelaar zaken weer op de rails. Mantelzorgers krijgen hierdoor grip op hun leven terug. Ondersteuning door een mantelzorgmakelaar is altijd maatwerk. De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de inzet van een mantelzorgmakelaar.“

Hoe vind ik een mantelzorgmakelaar bij mij in de buurt?

“Alle geregistreerde mantelzorgmakelaars zijn aangesloten bij de
Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars, de BMZM. Via de website http://www.bmzm.nl kan je verdere informatie vinden over de werkzaamheden van een mantelzorgmakelaar. Ook vind je daar een overzicht van alle geregistreerde mantelzorgmakelaars in Nederland.“

 

Met dank aan Judith, Marga, Marjolijn, Veronique en Frederieke van Zorgkompas Haaglanden.
www.zorgkompashaaglanden.nl