De mantelzorger heeft het te druk. Een oplossing? Die ligt misschien al klaar

Het is dringen om personeel in de Nederlandse zorgwereld. Maar het gesprek over dit probleem gaat meestal over ziekenhuiszorg, terwijl er weinig aandacht is voor de 5,5 miljoen mantelzorgers. Die nemen juist steeds meer zorgtaken over. Een oplossing? Kijk eens naar het sociale netwerk.

Koken, schoonmaken, medicijnen geven of gewoon kijken of alles goed gaat: mensen die voor kwetsbare familie of vrienden zorgen krijgen steeds meer zorgtaken. Dat doen ze niet vrijwillig, zegt Liesbeth Hoogendijk, directrice van MantelzorgNL. In gesprek met Marco Visser van Trouw legt ze uit waarom dat groeiende takenpakket van de mantelzorger verkeerd is. “Mantelzorger zijn is geen levensinvulling. Je doet het erbij, of ernaast. Het zijn mensen die werken, een gezin hebben.’’

Toch wordt mantelzorgers steeds vaker gevraagd om extra zorgtaken op zich te nemen. De pandemie hakte flink in het aantal beschikbare zorgprofessionals, waardoor lege plekken in het rooster worden doorgeschoven naar mantelzorgers. Een trend die zonder aanpakken niet snel gaat veranderen, denkt Hoogendijk. ‘’Een dag is niet erg, maar dit is structureel. En in de nabije toekomst verandert dat niet want het personeelsprobleem in de zorg blijft.”

Bouwen op sociale netwerken
De vraag die komt bovendrijven: welke oplossingen zijn er voor dit probleem? Hoogendijk ziet een antwoord: geef het sociale netwerk rond kwetsbaren een grotere rol. Als mantelzorgers worden gesteund door andere vrijwilligers en zorgprofessionals wanneer dat nodig is, is de zorg voor een kwetsbaar persoon stuk makkelijker te dragen én een stuk persoonlijker. “We zien nu geregeld dat wijkverpleging belt naar een dochter 30 kilometer verderop om te vragen of zij de medicijnen voor haar moeder wil ophalen bij de apotheek’’, vertelt Hoogendijk. ‘’Maar als een wijkverpleegkundige op wijkniveau weet wie dit nog meer zou kunnen doen, is dat natuurlijk al enorme winst. Om zo te werken is eigenlijk vooral een andere denkwijze nodig.’’

Terwijl de roep om een nieuwe aanpak in de Nederlandse (mantel)zorgwereld steeds groter wordt, denkt Hello 24/7 vast vooruit. Op de app van Hello 24/7 maak je gratis een sociaal netwerk rondom een kwetsbare aan, waarmee de zorg een stuk makkelijker geregeld kan worden.

Meer weten? Neem een kijkje op Hello247.nl of vraag gratis een informatiepakket aan op
deze link: https://www.hello247.nl/informatiepakket-aanvragen